Nízkotučné výrobky ANO/NE?

Zažitý mýtus:
Nízkotučné výrobky nejsou vhodné, protože tuk, co se z potravin odstraní, nahradí cukr/sacharidy (a kalorická hodnota tak zůstane skoro stejná).

Tuhle větu jsme už všichni slyšeli několikrát a pravděpodobně byla v určitém období pravdivá a možná dnes u některých výrobků platí pořád (Na to se podíváme! :)). Já jsem si ji dnes přečetla na Instagramu a nesouhlasím s ní. Výrobky s označením light běžně zařazuji do svého jídelníčku, znám jejich hodnoty i složení a jejich chuť je srovnatelná (občas i lepší, ale to je subjektivní) s jejich klasickou verzí.

Tímto článkem nechci propagovat všechny nízkotučné věci, natož psát, že jsou jediné zdravé, případně že tuk nám nějak škodí, nebo se nehodí do diety. Pouze chci vyvrátit mýtus a ukázat vám, že některé nízkotučné alternativy, respektive se sníženým obsahem tuku, mohou být dobré a kvalitní, patří do zdravého životního stylu.

Podíváme se především na mléčné výrobcích, které jsou ve své klasické verzi hodně tučné, např. sýry, které mají zpravidla 40-60% tuku a jejich "light" verzích. Takovou light verzí sýrů bez označení light jsou syrečky nebo tvarůžky, které jsou známě svým nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin a zároveň nízkou hodnotou sacharidů jako jiné sýry - spousta z vás je určitě ráda jí a chutnají vám, aniž byste řešili kolik mají nebo nemají tuku a sacharidů. Syrečky tvoří jsou důkazem pro to, že light verze mléčných výrobků mohou existovat, aniž by v nich byl "tuk nahrazen cukrem".

Obsah výživových hodnot v tabulkách je uveden na 100 g (případně 100 ml) výrobku.

První tabulka se tedy týká sýrů a jejich nízkotučných verzí a když na tabulku mrknete, tak mi určitě dáte za pravdu, že u sýrů se rozhodně nemusíte bát, že byste light verzí výrobku něco zkazili, naopak, protože mají nížší obsah tuku, stejný obsah sacharidů (nebo úplně minimální odchylky) a většinou naopak lehce vyšší obsah bílkovin. Celkový obsah kalorií vždy nižší.

Ved ruhé tabulce se mrkneme na light verze jogurtů - na ty je zmiňovaná věta z úvodu a nadpisu článku směřovaná nejčastěji. Dle mého názoru je základní problémem to, že máme představu, že jogurt, který obsahuje 3,5% tuku (běžný jogurt) je tučný. Běžný kelímek jogurtu má okolo 150-200g, tzn., že celý kelímek "tučného" jogurtu obsahuje 5-7 g tuku a to rozhodně není něco, z čeho bychom měli mít obavy..

Další kategorií jogurtů jsou ty smetanové, které obsahují kolem 10% tuku, na kelímek by to tedy mohlo být až 20 g tuku a tady už stojí za zvážení, zvlášť pokud jste v dietním režimu, zda vám sedne do vašeho jídelníčku. Ale o tom článek není.

Jogurty jsem vyhledávala na Tesco Stores a zjistila jsem, že nízkotučné nebo light verze jogurtů už téměř nejsou - našla jsem pouze 3 druhy. Jedním z nich je Jogobella, tedy její ochucená verze a i tu jsem dala pro srovnání do tabulky a víte co jsem zjistila? Že nejen že má oproti běžné verzi nižší podíl tuku, ale také sacharidů. A hned vám vysvětlím proč vlastně a proč už větička z úvodu a nadpisu nemůže tak docela platit.

Dle legislativy musí potraviny nesoucí nutriční tvrzení ,,light“ mít minimálně o 30 % nižší energetickou hodnotu a mělo by být jasné, zda se tak děje snížením tuků nebo cukru.

Pro ostatní názvy typu: linie, linessa, figura, fitness apod. žádné speciální požadavky neexistují. Výrobce by neměl spotřebitele uvádět v omyl.

Pokud se ještě vrátím k jogurtům (a mluvím o těch bílých neochucených, raději si tam naházejte čerstvé ovoce), mají celkově nízkou kalorickou hodnotu, nízký obsah tuku (mimo těch smetanových), sacharidů i bílkovin a většinou vás dostatečně nezasytí. Jogurt, který doporučuju svým klientkám se pyšní nápisem 0% tuku a najdete ho také v tabulce mezi jogurty - Milko řecký jogurt. Důvodem proč jej doporučuji není nízký obsah tuku (který by klidně mohl být např. 3,5%), ale oproti běžným jogurtům vysoký obsah bílkovin.

Jogurt Tesco Value jak vidíte odpovídá té úvodní větě o nahrazování tuku sacharidy, ale jako takový je už v dnešní době vážně ojedinělý.

Jogurty a sýry jsou asi nejběžnější kategorie, ale sestavila jsem pro vás ještě tabulku s dalšími "light" výrobky. Tady už se párkrát objeví situace, kdy light verze výrobků má vyšší obsah sacharidů, než původní verze, konkrétně jde o lučinu a majonézu. V případně lučiny je obsah tuku snížen o 16g/100g a sacharidy navýšeny o necelé 4g/100g, takže vidíte, že to není tak, že by sacharidy nahradily tuky. Kalorická hodnota je i tak výrazně nižší, nicméně v množství, které si natřete na chleba, bych asi tolik neřešila, zda jde o verzi light nebo ne. Druhým výrobkem je majonéza (věděli jste, že majonéza je kaloričtější než čokoláda? I když doufám, že nikdo z nás nesní 100g majonézy na posezení :)). Light verzi ani nenazývají majonézou, ale omáčkou (opět legislativa), já sama jsem jí jednou použila do vajíčkové pomazánky a vzhledem k tak rapidnímu snížení tuku, poměrně dobré chuti, je nějakých 6g sacharidů na 100g zanedbatelných - i když v tomhle případě by mnohem lepší variantou byla domácí majonéza a střídmost porce - určitě tou zdravější ano, nicméně ne nízkokaloričtější, ale o tom tento článek taky není.

Článkem jsem chtěla ukázat, že pokud jste se rozhodli, že zhubnete pár kilo nebo jen budete jíst zdravěji, mohou pro vás být nízkotučné nebo light výrobky dobrou alternativou, aniž byste se museli vzdát například svých oblíbených sýrů nebo jiných mléčných výrobků. A že v dnešní době už není pravda, že by snížený obsah tuku automaticky znamenal navýšený obsah sacharidů/cukrů.

A ano, pořád existují výrobky, které se tváří, jako že by mohly být vhodné do diety a nejsou (Salko Light?!) a myslím, že k tomu, abychom je rozpoznaly, stačí trocha selského rozumu.

Previous
Previous

RECEPT: Slaný MUGcake

Next
Next

RECEPT: Fit Banana Bread