Proč kombinovat různé druhy pohybu

Síla, vytrvalost a flexibilita - tři základní pohybové schopnosti, které bychom měli rozvíjet - ať už jako vrcholový nebo rekreační sportovec. Problémem, zvlášť v dnešní uspěchané době je, že se soustředíme pouze na jednu ze schopností, na jednu pohybovou aktivitu a ostatní zanedbáváme, přitom právě tréninkem všech tři dovedností dosáhneme viditelného a rychlejšího zlepšení.

V praxi to znamená, že pokud se rozhodneme běhat, do tréninkového plánu bychom měli kromě běhaní a běžeckých tréninků ideálně zařadit i tréninky silové (i když třeba jen doplňkově), které nám pomohou jak s lepším držením těla a prevencí zranění, tak s výbušností a zrychlením. A obráceně, pokud se soustředíme především na silový trénink ve fitku, je dobré ho doplnit vytrvalostní aktivitou jako je kolo, brusle, běh nebo skupinové lekce, které cílí na vyšší tepovou frekvenci - HIIT workout nebo kardio trénink. A i tady má větší význam něž jen spalování tuků - vytrvalostní trénink zvyšuje celkovou fyzickou kondici a tím nás posune i v silovém tréninku.

Trénink flexibility je asi nejčastěji zanedbávaným tréninkem - mobilita těla je však základním předpokladem pro správné provedení cviků a prevenci zranění nebo přetížení a regeneraci svalů. Dynamický strečink a protahování by se mělo stát automatickou součástí našich tréninků. Stejně tak je vhodné zařadit trénink na flexibilitu i samostatně - třeba jako lekce jógy.

Pokud se tedy chcete dostat do formy nebo se zlepšit v tom, co už děláte, zaměřte se na to, aby vaše tréninky byly co nejvíce různorodé a nebojte se kombinovat aktivity i v rámci jednoho tréninku - do běžeckého tréninku zařadit silové prvky a posilování, do silového tréninku zapojit plyometrické cviky na zvýšení kondice nebo kardio prvky jako veslování, jízdu na rotopedu, výstupy na schodech apod. A samozřejmě nezapomínejte ani na flexibilitu.

Previous
Previous

RECEPT: Fit Banana Bread

Next
Next

RECEPT: Špenátové smoothie