Halfmarathon BARCELONA

Když jsem poprvé (dobře, ne tak úplně poprvé) začala běhat, představa, že bych někdy mohla uběhnout půl maraton, pro mě byla nemyslitelná. V té době jsem si říkala, že ani nevím, jestli někdy uběhnu 10 km. Když jsem během roku zvládla několik 10 km závodů, říkala jsem si, že uběhnout jednou tolik nemůže být o tolik těžší. A pak mi trvalo dalších pár let, než jsem se dokopala k přípravě.

Tréninkový plán

Základní tréninkový plán pro půlmaraton jsem si našla na stránkách aplikace Nike running club. Můžete na něj mrknout TADY. Takhle aplikace mě totiž provází každý můj běh už od počátku, ale až s přípravou na půlmaraton jsem objevila “guided runs” a popravdě nechápu, jak jsem kdy mohla běhat bez nich. Coach Bennett prostě ví, jak vás motivovat, zabavit nebo kdy vás nechat si chvilku běh jenom užít. Je to taková kombinace podcastu, motivačního coache a hudby (vámi zvolené).

Plán jsem si upravila do pro mě realistické podoby. Jednak jsem na přípravu neměla 14 ale už jen 8 týdnů a z pěti běžeckých tréninků týdně jsem nechala tři, protože jsem věděla, že se po dobu přípravy nechci vzdát silového tréninku.

Střídala jsem delší a kratší běhy od 5 do 20 km a každý týden zapojovala i krátký 15 min recovery run. Každý běžecký trenér by mi asi řekl, že v tréninkovém plánu mi chyběly intervaly. Pro mě ale bylo od začátku do konce důležité, aby mě příprava bavila a tak jsem se snažila si trénink co nejvíce uzpůsobit tak, abych se na něj těšila a měla z něj radost.

Jídlo a suplementy

Zdravá strava je mojí nedílnou součástí už několik let, oproti běžnému režimu jsem ale byla překvapená, že mám větší hlad než obvykle - a podle toho jsem stravu navyšovala. Snažila jsem se zařadit více zdravých tuků a komplexních sacharidů a mojí nejoblíbenějším dezertem byla extra porce ovesné nebo rýžové kaše po obědě nebo večeři. Někdy v půlce tréninkového plánu hlad vymizel a já se vrátila ke svým klasickým porcím.

Měla jsem pocit, že tělo potřebuje něco víc než obvykle, Třeba proto, že po jenom z běhů, jsem se vzbudila v noci a nemohla usnout dokud jsem nesnědla asi 300g rajčat s extra porcí soli. Tělo si řekne. Pokud se pustíte do přípravy, snažte se o příjem komplexního spektra vitamínů a minerálu a nespoléhejte se jen na to, co dokážete získat z potravy. Osvědčil se mi také glutamin před spaním a extra dávka magnesia po každém běhu.

Závod

Přiznám se, že ani nevím, jak to celé uteklo, ale najednou jsem ráno v Barceloně snídala svoji oblíbenou kaši s banánem, nasadila si sluchátka a vyrazila jsem na start závodu. Byla jsem nervózní a ten den už od půl čtvrté nespala, natěšená a plná obav zároveň. Cestou jsem do sebe ještě kopla shot magnesia a když jsem stála na startu a viděla kolem sebe přes 8 000 lidí, kteří poběží se mnou… tekly mi slzy. Ještě jsem ani neodstartovala a stejně jsme na sebe byla pyšná, že jsem si v tréninkovém plánu odškrtla každou položku a dotáhla to až sem.

Mám pro vás asi jedinou radu do závodu - vykašlete se na ty občerstvovací gely. Není nic horšího než zpocený a ulepený ruce dalších 5 km, fakt. a prostě si to užijte. Vykašlete se na to, s jakým časem doběhnete, jestli vám někdo předběhl nebo jestli si to štrádujete v první lajně. A pak až doběhnete, zajděte si na to nejlepší jídlo ve městě.

Emil Zátopek měl velkou pravdu když říkal: „Jestli chcete něco vyhrát, běžte 100 m. Jestli chcete něco zažít, běžte maraton.“

Nebo alespoň půlmaraton. Protože to, co prožijete se dá jen těžko popsat, ale když proběhnete cílovou páskou, slibuju vám, že si budete připadat jako ten nejšťastnější člověk na světě.

Next
Next

RECEPT: Těstoviny s avokádovou omáčkou